این مادربزرگ گیلانی از چایکاری در جنگ جهانی دوم می گوید | در گذشته چای را چطور خشک می کردند؟
شهربانو مرادنژاد چوبه که حدود ۱۰۰ سال دارد، مادر بزرگ مهربان صومعهسرایی است که از دهه ۲۰ شمسی در مزارع چای مشغول به کار شد. او یادآور نخستین چایکاران در گیلان است؛ دورانی
که قحطی شد، ولی گیلان سرپا بود و زندگی جریان داشت و آنها هم در مزارع چای مشغول بودند و کار میکردند.
دو سال بعد از شروع جنگ جهانی، هنگامی که ایران به اشغال متفقین درآمد، تبعات این جنگ گریبان مردم ایران را هم گرفت. شهربانو مرادنژاد چوبه از دوران دهه ۲۰ شمسی در گیلان به همشهری میگوید: «چون در دهه ۱۳۲۰ و زمان جنگ جهانی دوم، قحطی و خشکسالی اکثرمناطق ایران را در بر گرفته بود، اکثر کشاورزان سایر شهرهای نزدیک به گیلان برای کار به اینجا میآمدند.
گیلان شرایط بهتری داشت و برای زندگی و کار مناسب بود.چون قحطی آسیب کمتری به گیلان زده و امکان کار کردن در گیلان فراهم بود.» او خود هم از دهه ۲۰ وارد کار در مزارع چای و کشت توتون و نوغانداری شد.
ارباب و رعیتی
مرادنژاد چوبه میگوید: «ارباب و رعیتی برقرار بود و اکثر اهالی گیلان در زمین ارباب کار میکردند.» از اواخر دهه ۳۰ و اوایل دهه ۴۰ با اجرای اصلاحات ارضی در کشور، زمینهای کشاورزی به کشاورزان واگذار شد تا برای خود کار کنند: «زمینها به کشاورزان واگذار شد ولی کمتر کشاورزی زمین بزرگ برای کشاورزی داشت. یعنی بیشتر کشاورزان زمینهای کوچکی داشتند و به همین دلیل، اکثرا به عنوان کارگر در زمینهای بزرگ مشغول به کار بودند.»
شغل چایکاری
پیش از آنکه چایکاری به عنوان شغل در میان اهالی گیلان مطرح باشد، کشت برنج جایگاه ویژهای داشت. شهربانو مرادنژاد چوبه میگوید: «درآمد اصلی گیلان بر کشت برنج و نوغانداری بود چون این محصولات قدمت بیشتری دارند. اما خانوادههای زیادی مشغول چایکاری بودند و بعدها چایکاری هم جزو مشاغل اصلی شد.»
مرادنژاد از سختیهای چایکاری در گذشته صحبت میکند: «در گذشته اغلب کارها با دست صورت میگرفت؛ از شخمزدن و هرس بوته چای تا کود و همچنین چیدن و خشک کردن. الان با دستگاه پیشرفته چای تازه را خشک میکنند ولی ما با پهن کردن چای روی پارچه زیر نور آفتاب این کار را انجام میدادیم.» او میگوید: «بعدها در صومعهسرا یک کارخانه احداث شد و در کارخانه مشغول به کار شدیم.»
نقش زنان در چایکاری
شهربانو مرادنژاد چوبه نقش زنان را در فعالیتهای کشاورزی بسیار مهم میداند و میگوید: «اکثر کارهای مزرعه توسط بانوان انجام میشد. با مطالعه تاریخ گیلان متوجه خواهید شد گیلان و مناطق شمال یک فرق کوچک با سایر استانهای دیگر دارد و آن نقش مهم و فعال زنان در بیرون از خانه برای کار و کسب و کار در بازارهای محلی و چایی و برنجکاری است.» او ادامه میدهد: «چایکاری سنتی اغلب توسط زنان و با یاری رساندن و کمک اهالی به هم انجام میشد. مردان هم برای حمل چای و انجام کارهای جانبی نقش مکمل و کامل کننده را داشتند.»
بخوانید…
- وعده جلیلی درباره معیشت مردم | به آقای پزشکیان احترام میگذارم اما.
- آغاز مذاکرات برای آزادسازی منابع ارزی ایران در بحرین
- ارائه تسهیلات برای حضور قطعه سازان ایرانی در روسیه
منبع:همشهری
برچسب ها :آوا البرزخبر ، استان گیلان ، چای ، روستا
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 2 در انتظار بررسی : 2 انتشار یافته : 0