بلایای طبیعی در کمین 50 هزار مسکن روستایی اردبیل / اعتبار قطره چکانی پاسخگو نیست
بلایای طبیعی در کمین ۵۰ هزار مسکن روستایی اردبیل / اعتبار قطره چکانی پاسخگو نیست
تنها نیمی از مسکنهای روستایی در اردبیل مقاوم سازی شده است ودرست در وضعیتی که زلزله پشت در خانهها کمین کرده، مسئولان میگویند تسهیلات و اعتبارات محدود است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل با حضور در دفتر خبرگزاری تسنیم به تشریح آخرین وضعیت طرح های مقاوم سازی و هادی روستایی پرداخت.
رقم خانههای مقاوم شده روستایی در اردبیل طی سالهای اخیر تکانی به خود ندیده و بیش از زلزله بر دل هر شهروند مسئولی لرزه میاندازد.
100 هزار واحد روستایی در سطح استان شناسایی شده که به تعبیر بنیاد مسکن استان اردبیل تاکنون حدود 50 هزار واحد مقاوم سازی شده است. هرچند بنیاد مسکن رتبه استان را در مقایسه با سایر استانها جزو 3 استان برتر کشور میداند اما اردبیل در مقایسه با خود وضعیت مساعدی ندارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس: 120 هزار مسکن روستایی در سال 99 ساخته میشودموافقت علمای اهل سنت برای ارائه تسهیلات ساخت مسکن روستاییاجرای طرح هادی برای 15 هزار مسکن روستایی در سراسر کشور + فیلم
این در حالی است که اردبیل بر روی خط زلزله و در منطقه سیل خیز واقع شده و حتی طرحهای هادی نیز نتوانسته در حجم مطلوبی از بار نگرانی روستانشینان بکاهد. موضوعی که خود گاهی به بهانه مهاجرت روستایی تبدیل شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل معتقد است این معضل بر مسئولان استان پوشیده نیست و با این وجود محدودیت اعتبارات مانع از اجرای بسیاری از طرحها شده و از سویی همکاری روستاییان نیز باید افزایش یابد.
زلزلهای که به صورت موقت درس عبرت شد
در پی زلزله استان لرستان و انتخاب اردبیل به عنوان ستاد معین احداث خانههای روستایی در روستای معلولان بود که مسئولان استان اردبیل به خود آمدند.
تجربه ویرانی مشابه در اردبیل موجی از نگرانی را به همراه داشت و در پی جلسات و مذاکرات مختلف وضعیت خانههای روستایی اردبیل بررسی شد.
فرهاد سبحانی در این خصوص گفت: در جلسات مشترک بنیاد مسکن و بانکهای عامل با حضور معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن، در نهایت مقرر شد سهمیه تسهیلات بانکی استان از 4 هزار واحد به 7 هزار افزایش یابد.
وی با اذعان به اینکه از این تعداد تاکنون 3500 واحد به بانکهای عامل معرفی شده و با 2500 واحد نیز عقد قرارداد شده است، اظهار کرد: با اتمام سهمیه 7 هزار واحدی، میزان مقاوم سازی واحدها از بین 100 هزار واحد روستایی به 55 هزار واحد افزایش مییابد.
مدیرکل بنیاد مسکن استان افزود: برای هر واحد مسکونی کم دوام و بی دوام روستاییان تا سقف 400 میلیون ریال تسهیلات با نرخ 5 درصد اعطا میشود که بنابر هماهنگیهای به عمل آمده با بانکهای عامل به صورت سفته زنجیرهای در نظر گرفته شده است.
عدم استقبال روستاییان از مقاوم سازی خانههایشان
به اذعان بنیاد مسکن هزینه تمام شده ساخت یک مسکن حداقل 700 میلیون ریال است. در وضعیتی که روستاییان با مشکلات معیشتی مواجه هستند، تامین آورده اولیه برای مقاوم سازی گاهی غیرممکن میشود و با این وجود مدیرکل بنیاد مسکن میگوید ما سه نوع نقشه در اختیار ساکنان قرار میدهیم و میتوانند با آورده اندک خانه کوچکی به عنوان خانه امن بسازند و خانه قبلی خود را نیز داشته باشند.
افزایش هزینههای ساخت در وضعیتی است که رقم تسهیلات مقاوم سازی افزایشی به خود ندیده و فقط سهمیه استان با افزایش همراه است.
در عین حال بنیاد مسکن برای حمایت قشر محروم از جمله تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، مساعدت مالی تا سقف 150 میلیون ریال را نیز پیشبینی کرده است.
به گفته سبحانی دهکهای پایین هم با مساعدت بلاعوض بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان به میزان 40 تا 80 میلیون ریال، جهت احداث و تکمیل واحدهای مسکونی خود مورد حمایت قرار میگیرند.
400 روستا خانه مقاوم ندارد
مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل گفت: در حال حاضر در 400 روستا حتی یک واحد مقاوم سازی نشده و در واقع حتی یک واحد تسهیلات دریافت نکردهاند.
سبحانی با بیان اینکه اکثر این روستاها قشلاق محسوب میشود، گفت: ممکن است در روستایی خانههای مقاوم در کنار خانههای غیرمقاوم باشد و در زمان بروز حادثه خانههای مقاوم مورد استفاده تمامی اهالی قرار گیرد.
وی افزود: اما در روستاهایی که حتی یک خانه مقاوم نداریم شرایط به مراتب سختتر است؛ پیشنهاد ما بازسازی از صفر تا 100 تمامی خانههای روستایی است که به عنوان نمونه در ترازوج 76 واحد مقاوم سازی شد اما لازم است خود اهالی هم مشارکت داشته باشند. در این طرح نقشه به انتخاب و خواست خود ساکنان طراحی میشود.
وی با اشاره به اینکه زمین قشلاق متعلق به منابع طبیعی است، ادامه داد: پیرو مذاکرات صورت گرفته توافق شده زمینی که در داخل محدوده طرح هادی است ساخت و ساز آن بلامانع باشد و در هر قشلاقی که طرح هادی دارد میتوانیم این مهم را پیاده کنیم.
به گفته سبحانی این طرح در حال حاضر در برخی روستاها آغاز شده و انتظار میرود با همکاری روستاییان بتوانیم مقاومسازی خانههای روستایی را تسریع بخشیم.
تغییر حریم برخی روستاها به دلیل سیلاب
وی افزود: در عین حال بیش از 250 روستا در سطح استان شناسایی شده که در معرض خطر سیلاب هستند.
مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل تاکید کرد: خوشبختانه نقشههای طرح هادی در این روستاها تهیه شده و مشخص شده کدام منزل مسکونی در داخل حریم واقع است. در صورتی که خانهها خارج از حریم باشد، جهاد کشاورزی مرجع رسیدگی است و یا اگرساخت و ساز غیرمجاز در داخل محدوده صورت گرفته باشد، دهیاری رسیدگی میکند.
وی به جابه جایی حریم 8 روستا به دلیل خطر سیلاب اشاره کرد و گفت: برای ساخت مسکنهای جدید به افراد ساکن تسهیلات اعطا میشود.
سبحانی با تاکید به اینکه در گذشته ساخت و سازهای خارج از حریم روستاها انجام شده است و امروز با این امر به دلیل ایمنی خانه ها برخورد میشود، اضافه کرد: در واقع طرح هادی میتواند نظم و انسجامی برای روستا تعریف کند.
وی در خصوص طرح هلال احمر مبنی بر احصا مختصات جغرافیایی 2250 روستا به منظور امداد رسانی در حوادث غیرمترقبه اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: ما عضو ستاد مدیریت بحران هستیم اما در این خصوص با ما صحبتی نشده است.
طرح هادی اعتبار مقبولی ندارد
با وجود اینکه همخوانی در تعیین حریم روستاها و طرح امدادی هلال احمر دیده نمیشود در عین حال طرح هادی به عنوان شاه کلید توسعه و ایمنی روستا نیز با مشکل مواجه است.
به گفته مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل مطالعه طرح هادی در تمامی روستاهای بالای 20 خانوار استان به تعداد 1029 روستا به اتمام رسیده و در 500 روستا نیز بازنگری آغاز و در 200 مورد از آن صورت گرفته است.
سبحانی گفت: در حال حاضر طرح هادی در 465 روستا انجام شده و به لحاظ کمبود اعتبارات با سرعت اندکی اجرا میشود. چراکه اجرا نیازمند اعتبار بالایی است و با توجه به اینکه منابع محدود است عملا قادر به اجرا در سطح گسترده نیستیم.
وی افزود: اعتبارات طرح هادی از محل اعتبارات ملی و استانی بنیاد مسکن، قیر رایگان و دهیاریها تامین میشود که سرجمع امسال 500 میلیارد ریال بود و این در حالی است که طرح هادی 700 متری به 12 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
مدیرکل بنیاد مسکن استان به پیشنهادات طرح شده، تامین منابع طرح هادی به عنوان مثال از محل مالیات ارزش افزوده اشاره کرد و گفت: در وضعیت فعلی اعتبارات قابل قبول نیست و امیدواریم منابع جدید تعریف شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا طرح هادی عملا به اهداف خود از جمله مهاجرت معکوس به روستا دست یافته است یا نه، گفت: طرح هادی به اهداف خود دست یافته از جمله موجب افزایش ارزش افزوده زمین شده است و در نتیجه مهاجرت معکوس را به دنبال داشته است.
سبحانی با اشاره به نمونههای موفق طرح در روستاهای عنبران اولیا، کزج، شال و خمس افزود: در عین حال برای رونق روستا لازم است سایر نهادها نیز برای توسعه اقتصادی روستا پای کار باشند.
وی گفت: در اجرای طرح هادی تکمیل پروژههای نیمه تمام و اجرای پروژههای جدید به صورت همزمان است و با تامین اعتبار تسریع میشود.
گفتوگو: ونوس بهنود
انتهای پیام/136/ش
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0