«عقل سرخ» کتابی برای آشنایی با نابغه ایرانی
«عقل سرخ» کتابی برای آشنایی با نابغه ایرانی
پورنامداریان در مقدمه «عقل سرخ»، سهروردی را نابغهای توصیف میکند که نقد زندگی خود را به تمامی بر سر اندیشههای بدیع و تجربههای روحانی خود گذاشت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشر سخن اخیراً چاپ پنجم کتاب «عقل سرخ» را، نوشته تقی پورنامداریان از اساتید نامآشنای دانشگاه و پژوهشگر منتشر کرد و در دسترس علاقهمندان به ادبیات کلاسیک قرار داد.
پورنامداریان پس از نگارش و انتشار «رمز و داستانهای رمزی در ادب فارسی» تصمیم میگیرد تا آنچه به صورت مجمل درباره شیخ اشراق و داستانهای رمزی او در این کتاب یاد کرده است، به صورت مفصلتر در کتابی شرح دهد تا مخاطبان بیشتری را به کار آید؛ در نتیجه و با همین هدف، کتاب «عقل سرخ» را مینویسد.
«عقل سرخ» پورنامداریان در واقع شمهای است از شرح داستانهای رمزی که گفته میشود هرچند نمونههایی از آن در زبانهای کهن چون یونان و عبری دیده میشود، اما کاربرد نظاممند آن در فرهنگ اسلامی شکل گرفته است. نمونههایی از این نوع داستاننویسی را که میتوان از آن با عنوان ژانر نیز یاد کرد، در آثار بزرگان حوزه حکمت و تصوف قابل یافت است؛ از ابوعلی سینا که گفته میشود نخستین داستانهای رمزگونه یادگار اوست، تا سهروردی که نمونههای درخشان این گونه به نام اوست.
پورنامداریان در مقدمه «عقل سرخ» درباره شیوه کارش مینویسد: این کتاب متن تصحیح شده همه داستانهای فلسفی – عرفانی سهروردی و شرح تفصیلی آنها را جز لغت موران در بر دارد. لغت موران که مجموعه چند داستان تمثیلی کوتاه است چندان سنخیتی با دیگر داستانها ندارد و فهم آنها نیز محتاج شرح و تفسیر نیست؛ از این روی از آوردن آن در این کتاب صرف نظر کردم. علاوه بر هفت داستان، گزیدههایی نیز از رسالههای صفیر سیمرغ، پرتونامه، الواح عمادی در این کتاب آمده است که البته داستانی نیست و آوردن آنها به این منظور بوده است که خوانندگان با طرح مسائل و شیوه بیان و استدلال سهروردی در مقام حکیم عارف آشنایی پیدا کنند، بهخصوص که رساله صفیر سیمرغ مقدمه و مؤخرهای رمزآمیز دارد.
امیدوارم این کتاب کسانی را که آشنایی چندانی با این نابغه بلندقدر ایرانی ندارند، با او آشنا کند؛ نابغهای که نقد زندگی خود را به تمامی بر سر اندیشههای بدیع و تجربههای روحانی خود گذاشت.
کتاب حاضر از 6 بخش تشکیل شده است. نویسنده در ابتدا به شرح احوال و اندیشههای سهروردی مانند حکمت اشراقی، اندیشههای سیاسی، عالم انوار و فرشتگان، عالم مثال، تجارب روحانی و … پرداخته و در بخش بعدی که به داستانها اختصاص داده شده است، به سراغ داستانهایی چون آواز پر جبرئیل، عقل سرخ، فی حقیقةالعشق، رسالةالطیر و روزی با جماعت صوفیان رفته است. بخش سوم کتاب نیز به گزیدههایی از چند رساله اختصاص دارد. شرح داستانها و رسالهها نیز به تفکیک در بخشهای چهارم و پنجم کتاب ذکر شده است. بخش نهایی نیز شامل فهرست آیات قرآنی، احادیث و اقوال عربی و … است.
نشر سخن چاپ پنجم کتاب حاضر را در 526 صفحه و به قیمت 120 هزار تومان منتشر کرده است.
«بخوان به نام گل سرخ»؛ نگاهی به آثار شفیعی کدکنی به بهانه انتشار تصحیح «تذکرةالاولیا»
انتهای پیام/
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0