مصاحبه| میرابیان: سهمخواهی طایفهای را آمریکاییها پایهگذاری کردند/ چالش اصلی فراروی عراق
مصاحبه| میرابیان: سهم خواهی طایفهای را آمریکاییها پایهگذاری کردند/ چالش اصلی فراروی عراق
کارشناس تحولات غرب آسیا با بیان اینکه عراق در ماههای آینده با چالش تشکیل دولت روبرو خواهد شد، اظهار داشت: سنت سهم خواهی طایفهای را آمریکاییها در عراق پایهگذاری کردند و در قانون اساسی این کشور چنین چیزی تصریح نشده است.
«رضا میرابیان» در گفتوگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری تسنیم درباره علل کناره گیری محمد توفیق علاوی از تشکیل دولت جدید عراق گفت: در نامهای علاوی به رئیس جمهور عراق نوشته است، بخوبی نشان میدهد چرا او حد نصاب را در دو نشست اخیر پارلمان به دست نیآورد تا کابینهاش تشکیل شود. علاوی و مقتدا صدر تاکید کردهاند، برخی گروههای سیاسی بر سهم بندی طایفهای و حفظ منافع اقتصادی پافشاری داشتند . این پافشاری بر مفاسد اقتصادی سبب شد تا دولت علاوی تشکیل نشود. تمام نمایندگان کُرد و بیشتر نمایندگان اهل سنت در نشست پارلمان حضور نیافتند و به دولت علاوی رای ندادند . این دو گروه اصرار داشتند ، وزیرانی که از طرف کُردها و اهل سنت انتخاب میشوند، افرادی باشند که آنان انتخاب میکنند اما علاوی اصرار داشت، خودش شخصا وزیران کابینهاش را انتخاب کند. این اختلاف باعث شد، کابینه علاوی نتواند از پارلمان رای اعتماد بگیرد. این درحالی بود که بیشتر احزاب و گروههای شیعی دست علاوی را برای انتخاب وزیران باز گذاشته بودند لذا این موضوع از قبل قابل پیش بینی بود که کسب رای اعتماد پارلمان توسط علاوی بسیار دشوار است .
این کارشناس تحولات غرب آسیا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه " با توجه به سهم خواهی برخی گروههای عراقی برای تشکیل دولت آیا کسی حاضر میشود تا دولت جدید بغداد را تشکیل دهد؟ " گفت: این موضوع یکی از چالشهای بزرگ عراق محسوب میشود، از طرف دیگر طبق ماده 81 قانون اساسی، رئیس جمهور عراق نمیتواند عادل عبدالمهدی را مجددا به عنوان نخست وزیر معرفی کند. در این ماده قانونی تصریح شده است که اگر فردی به عنوان نخست وزیر انتخاب نشد، رئیس جمهور باید فرد دیگری را برای این سمت به پارلمان معرفی کند. در حقیقت، او نمیتواند نخست وزیر قبلی را که مستعفی است، بار دیگر مامور تشکیل کابینه کند. بنابراین، تعیین نخست وزیر جدید یکی از چالشهای آینده عراق به شمار میرود. به اعتقاد بنده ،گروههای سیاسی عراق باید بر روی منافع ملی پافشاری کنند اگر بخواهند این سهم خواهی را ادامه دهند، شاید به این زودیها دولت جدید تشکیل نشود البته این موضوع بستگی به شرایط آینده عراق دارد.
گزارش| بازگشت به پله اول با استعفای علاوی؛ مسیر دشوار تشکیل دولت جدید عراق
وی درباره احتمال بازگشت معارضان به خیابانها گفت: در نامهای که علاوی به رئیس جمهور عراق نوشته در پایان آن از مردم خواسته است، به تظاهرات مسالمت آمیز خود ادامه دهند و در صحنه حضور داشته باشند. به دلیل اینکه گروههایی که به دنبال سهم خواهی و فسادند، مجبور به پذیریش ( دست برداشتن از سهم خواهی ) شوند اما مجموع این شرایط ، وضعیت عراق را دشوارتر میکند یعنی اگر حضور مردم در خیابانها میتوانست موثر باشد، بدیهی بود که این حضور میتوانست دولت را موفق کند لذا کشاندن مردم به کف خیابانها نتیجه مطلوبی به همراه نداشته است. این همه تظاهرات از روز اول اکتبر 2019 انجام شد تا دولت کنار رود. نتیجه تظاهرات این شد که پاکدستترین و سالم ترین نخست وزیر عراق در طول 16 سال گذشته از سمت خود کناره گیری کند و اینک ماههاست که عراق در خلأ قدرت به سر میبرد. در حقیقت، آنقدر آسان نیست که اگر نخست وزیر در عراق از قدرت کنار رفت، فورا فرد دیگری جایگزین او شود و یا با آمدن مردم به خیابانها بتوان مشکلی را حل کرد. کسانی که بر روی حضور مردم در خیابانها حساب میکردند ، اکنون نتوانستهاند به اهداف خود دست پیدا کنند. به همین دلیل باید شیوه دیگری انتخاب کرد.
سفیر سابق ایران در کشورهای حوزه خلیج فارس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه " آیا مشکل در قانون اساسی عراق نیست که احزاب و گروههای سیاسی ( کردها و سنیها ) را به سمت سهم خواهی از قدرت می کشاند؟ " اظهار داشت: نه، در قانون اساسی عراق چنین چیزی وجود ندارد. در این قانون اصلا مطرح نیست که رئیس جمهور کُرد، نخست وزیر شیعه و رئیس پارلمان سنی باشد یا سهم هرکدام در قدرت چقدر باشد. در این قانون فقط یک سهمیه برای حضور بانوان در پارلمان تعیین شده است. این سنت کج و سهم خواهی طایفهای را آمریکاییها در عراق پایه گذاری کردند. پل برمر حاکم نظامی عراق بود که در سال 2004 در ابتدای شورای حکومتی ، سهم خواهی طایفهای را پایه گذاری کرد وگرنه در قانون اساسی عراق چنین چیزی تصریح نشده است.
گزارش| چرایی کنارهگیری علاوی از تشکیل کابینه«توفیق علاوی» از تشکیل دولت جدید عراق کنار کشید+ متن استعفامصاحبه|کارشناس عراقی: دستور خاص مشترک عربستان و امارت در عراق
میرابیان درباره چشم انداز وضعیت سیاسی عراق گفت: عراق در ماههای آینده با چالش تشکیل دولت روبرو خواهد بود و تشکیل دولت هم راحت و آسان نخواهد بود اما اینطور نیست که اوضاع و شرایط از کنترل خارج شود . بنده معتقدم ، آنقدر عقلای قوم در عراق هستند که انشاءالله بتوانند این بحران سیاسی را پشت سر بگذارند چون ادامه یافتن آن مشکلات فزایندهای به دنبال خواهد داشت. مثلا اجرای مصوبه پارلمان عراق در خصوص خروج نظامیان آمریکایی از این کشور را دچار چالش خواهد کرد زیرا اجرای این مصوبه نیازمند یک دولت قانونی در بغداد است تا رسما از آمریکا بخواهد نظامیانش را از عراق خارج کند.
انتهای پیام/
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0